tisdag 17 januari 2017

Köpguide längdskidor

Här kommer lite hjälp med vad man behöver tänka på om man står i begrepp att köpa längdutrustning.

Skidor:
 För barn är lagom längd på skidor kroppslängden + 10-20 cm. Om man inte är van att valla och vill göra det enkelt för sig så kan man välja en vallningsfri modell, men då får man räkna med lite sämre glid. Det viktigaste med skidan är att "spannet", dvs mittendelen där fästvallan/fjällen sitter inte är för hårt. Åkaren måste orka trycka ner skidan i snön, annars blir det bakhalt, därför är det viktigt att prova ut spannet i butiken.

Skor och bindning:
Det finns två olika system för bindningar SNS och NNN. Var alltid noga med att kolla att skorna och bindningen passar ihop, speciellt om ni köper begagnad utrustning, systemen har nämligen förändrats några gånger genom åren.

Stavar:
Längden på stavarna för barn bör vara kroppslängden minus 25-30 cm eller ungefär till armhålan.
Jag rekommenderar att man köper stavar med traditionella handtag (vanlig rem) eftersom de sk kontrollhandtagen som tävlingsåkarna använder är svåra för barnen att ta på själva.

Övrigt:
Man blir fort väldigt varm när man åker skidor, därför är det skönt för barnen att ha en lite tunnare och smidigare jacka än de normalt har när de är ute på rast, bara den är någorlunda vindtät.